April 7, 2020

Flat White – charakterystyka kawy

  • By inetlogic.pl
  • 2 lutego 2020
  • Comments Off

Wchodząc do kawiarni, biorąc do rąk kartę z menu i widząc te przeróżne rodzaje kaw, na pewno nieraz zaczynasz mieć mętlik w głowie, bo nie masz pojęcia, co wybrać, by uraczyć się najsmaczniejszym napojem. Zwykle decydujesz się wtedy na zwykłą kawę z mlekiem, podczas gdy inne pozycje mogłyby okazać się znacznie lepsze. Czy wiesz np. jak smakuje Flat White? Jeżeli nie, to na pewno powinieneś wypróbować ten rodzaj. Ma on wyjątkowy smak i wyjątkowe właściwości. Flat white to prawdziwa klasyka, którą trzeba znać.

 

Większość miłośników kawy wie mniej więcej, czym jest ten rodzaj napoju. To po prostu kofeinowy napar uzupełniony bardzo dużą ilością mleka. Czy jednak na pewno? Jeżeli zaparzysz sobie kawę i dodasz do niej mleka, nie możesz przecież powiedzieć, że przygotowałeś właśnie napój Flat White. Przyrządza się go w specjalny sposób. Najważniejszą zasadą jest to, że musi się on składać z dwóch porcji espresso. Do nich dodaje się później mleko. Kluczowy może okazać się nawet rodzaj tego dodatku, ponieważ prawdziwy Flat White powinien być przygotowany z prawdziwego pełnotłustego mleka. Do podwójnej porcji Espresso nie powinno dolewać się napojów wegańskich, czyli tych przygotowanych m.in. z soi, kokosa bądź migdałów. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku zwykłe mleko. Oczywiście to o pełnej zawartości tłuszczu wynoszącej minimum 3%.

 

Sprawdzając różne rodzaje kaw, na pewno natkniesz się także na napój o nazwie “Caffe Latte”. Może ci się wtedy wydać, że jest on dokładnie tym samym co Flat White, ale jest jednak pewien haczyk. Latte charakteryzuje się bowiem tym, że musi zostać uzupełnione mocno spienionym mlekiem. To właśnie ta mleczna pianka nadaje mu charakterystycznego smaku i nietypowej konsystencji. Z kolei Flat White nie zawiera tej apetycznej puszystej pianki. Do tej kawy dodaje się mleko o “normalnej” konsystencji, czego można się zresztą domyślić z samej nazwy, gdyż “flat white” oznacza po polsku “płaska biała”. Ten napój ma zatem prostą i płaską powierzchnię. Trzeba również wspomnieć o tym, że nie powinno uzupełniać się go żadnymi dodatkami. Ta kawa ma być prosta. Tylko wtedy będzie smakować tak, jak powinna.

 

Flat White jest bardzo uniwersalnym i klasycznym wyborem. Doskonale sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi, jak i w trakcie większych przyjęć rodzinnych. Nietrudno się go przygotowuje. Wystarczy zaparzyć w kubkach po dwie filiżanki Espresso, a następnie dodać do nich sporą ilość mleka. Jeżeli lubisz słodkie napoje, możesz także wsypać sobie odrobinę cukru. Jest to jak najbardziej dozwolone.

Zobacz również: https://krakowskapalarniakawy.pl/

Flat White – charakterystyka kawy
5 (100%) 1 vote
Previous «
Next »